Chůdadlo.cz

Zaručený recept na delikatesní kejkle

Zaručený recept na delikatesní kejkle dle mistra šéfkuchaře Vojty Vrtka

Vemte jeden dobře uleželý nápad, přidejte deset deka žonglování a dvě kila keců. Nechte dva roky dusit v pekle ulice.

Kejklířské vystoupení je velmi žádaná delikatesa vyhledávaná jak “obyčejnými” konzumenty, tak zkušenými gurmány i majiteli restaurací. Každý šéfkuchař, který ji umí dobře uvařit, si může být jistý slávou a finančním úspěchem. Obliba tohoto pokrmu k nám přišla v devadesátých letech z Německa prostřednictvím středověké scény. 

Pan Továrník vyzpovídal šéfkuchaře Vojtu Vrtka, který jako jeden z prvních začal tohle jídlo v České republice vařit a na několik desetiletí stanovil standard toho, jak má chutnat. Inspiroval také mnoho následovníků (včetně autora tohoto článku) a vytyčil pro mnohé nedosažitelnou metu dokonalosti. Mnoho kuchařů se po léta snaží vařit kejkle “jako od Vojty”, ale nikomu se to nedaří, protože Vojta je jen jeden. 

Oba kuchaři dali hlavy dohromady a vytvořili tento recept, který jistě najde své uplatnění jak v závodních kuchyních, tak i pro “takové to domácí vaření”.

Zaručený recept na delikatesní kejkle dle mistra Vrtka

Náročnost receptu: vysoká

Doba přípravy: několik let

Suroviny:

  • skill – žonglérská dovednost (vhodné jsou míčky, kužely, jednokolka, rola-bolo…),
  • divadlo (činohra, loutkové, pantomima, klauniáda…),
  • kontakt s publikem (slovní, oční, energetický),
  • předměty denní potřeby,
  • jedno oko (vnější, režisérovo).

1. Základ

Vaření začneme přípravou skillu. Ten je třeba připravit ještě před samotným vařením. Čím kvalitnější skill seženete, tím lépe. Nemusí se jednat o takové exotické vzácnosti, jako je sedmikuželková kaskáda. Při domácím vaření vystačíte třeba i se třemi míčky. Důležité je, aby vybraná dovednost byla opravdu dobře uleželá, a tudíž spolehlivá. I ten nejlákavější trik může způsobit zkysnutí celého pokrmu, pokud ho nebudete schopni provést v jakékoliv situaci a s naprostou jistotou.

Aby byl základ originální a zaujal i náročnější strávníky, velmi pomůže odstranit známé ingredience, jako jsou kužely a diabola a nahradit je něčím, co je strávníkům bližší, třeba srpy, jablky, vejci či lahvemi. Strávníci si tak k pokrmu vytvoří mnohem vřelejší vztah.

Ingredience je do základu nutno přidávat v promyšleném pořadí. Nemůžete do hrnce jen tak nasypat všechno, co máte v kuchyni. Pokrm je třeba vyvážit a promyslet. Vždycky pomůže, když kuchař najde nějakou osobitou kombinaci chutí.

Skilly a jejich kombinace nechte smažit nejlépe v dobře vyhřáté tělocvičně alespoň přes jednu zimu, dokud se jednotlivé ingredience nespojí v hladkou, vláčnou a dozlatova propečenou hmotu.

2. Omáčka

Když máte připravený solidní základ, můžete začít vařit omáčku. Zde je mnoho surovin, které můžete použít. Mezi oblíbené a osvědčené ingredience patří: herecký talent, hlasová průprava, divadelní vzdělání, pantomima, tanec, hraní na hudební nástroj…

Tyto ingredience jsou tím, co dodá základu osobitou a nezaměnitelnou chuť. Tady se rozhoduje, jestli uvaříte “plnič žaludků”, nebo něco, po čem se hosté budou olizovat až za ušima. Díky správnému použití těchto dochucovatel nejenže nasytíte hlad svých strávníků, ale na jejich chuťových papilách vytvoříte gejzír emocí, na který nezapomenou. A právě emoce jsou to, co donutí konzumenty vychutnávat jediný pokrm třeba půl hodiny.

Použití těchto ingrediencí je ale náročné. Používejte tedy jen ty, se kterými máte zkušenosti a které opravdu ovládáte. Obloukem se vyhněte těm, které používat neumíte (do okamžiku, než je ovládnete). Při nesprávném použití může i taková lahůdka, jako je výrazový tanec, vyvolat u citlivějších konzumentů nevolnost či dokonce zvracení. Některé laciné napodobeniny divadla pak vyvolávají urputné průjmy.

3. Obloha 

Pokud si na to troufnete, vytáhněte z vypěstovaného publika několik člověků nebo dětí a ozdobte jimi svůj kulinářský výtvor. Když se rozhodnete pro vzrostlé jedince, doporučuji vám vybrat ty, kterým se na talíř nechce. Ti bývají nejchutnější. V případě mláďat vybírejte spíše ta nepříliš hlučná. A nezapomeňte je předem důkladně omýt

Možná namítnete, že jídlo může dobře chutnat i bez oblohy. A budete mít pravdu. Já mám ale rád výrazné chutě a věřte, že použití několika člověků vašemu talíři dodá tu správnou peprnost.

Pro jejich ostrou chuť je třeba s lidmi zacházet opatrně. Pokud je dostatečně jemně nepokrájíte, mohli by dočista rozložit váš pokrm.

4. Dochucení

Tím, co může odlišit váš talíř od mraženého polotovaru ze supermarketu, jsou snítka bazalky položená na okraj talíře, špetka soli či pověstný mátový lísteček. Tyhle detaily pozvednou právě ten váš pokrm nad moře průměrnosti.

Kam ale bazalku položit? Je to už dost soli nebo málo? Je skill už dostatečně uleželý? Na tyhle otázky si těžko odpovíte sami. Každý kuchař je do svého vaření tak zabraný, že vlastně není schopen odhadnout skutečnou kvalitu pokrmu, který připravuje. 

Jistým vodítkem v tomto směru vám mohou být reakce vašich strávníků. Chutná jim? Přidávají si? Dosolují? Málokterý konzument je ale ochoten se k jídlu vyjádřit zcela upřímně. Většina strávníků navíc není vzdělána v kulinářském umění. Nemohou vám tedy poskytnout kvalitní zpětnou vazbu, ani kdyby se o to pokoušeli. Nejčastěji od nich uslyšíte něco ve smyslu “Dobrý. Mně to chutnalo”. Velkou nevýhodou této zpětné vazby je, že ji dostanete až potom, co jste strávili několik let jejím vařením. 

Mistr Vrtek tyto problémy řeší tajnou přísadou, díky níž jsou jeho pokrmy skvěle vyvážené, dokonale dochucené a plné originálních chutí. Jaká je to přísada? Oko. Nejvhodnější je oko ze zkušeného režiséra. Dobře může posloužit také oko zkušenějšího šéfkuchaře. V případě nouze poslouží i oko vaší maminky. U toho ale pozor, bývá často přeslazené. Čím bude osoba, jejíž oko použijete, odbornější, tím lépe pro kvalitu vašeho pokrmu. 

Vnější oko je nejlépe přidávat do všech součástí pokrmu už od fáze plánování. Může vám pomoci přinést zcela nový a svěží vítr do vašeho vaření. Přítomnost oka může z obyčejné šlichty, jen změnou pořadí ingrediencí a postupů či troškou koření, udělat gurmánský zážitek nejvyšší třídy.

Jen dejte pozor, abyste to s přidáváním očí nepřehnali. Příliš mnoho očí či oko s příliš dominantní chutí, může zcela přehlušit celkovou chuť pokrmu. Mohlo by se tak stát, že jídlo přestane chutnat vám samotným a přestane vás bavit ho vařit. Je to pořád ještě vaše jídlo a podle toho by mělo i chutnat.

Dejte nám ochutnat

Uvařili jste si doma chutné kejkle? Podělte se s námi? Pošlete nám kousek na ochutnání. Nebo se s námi poraďte o nějaké své kuchařské triky.

Jídlo až do domu

Pokud byste si chtěli pochutnat na opravdu kvalitních kejklích bez nutnosti něco vařit, obraťte se na naši rozvážkovou službu Chůdadlo.cz či přímo na pětihvězdičkovou restauraci kejklir.com.

Napsat komentář

Přesunout se na začátek